Crna Gora

Ništa bolje ne opisuje teritoriju crnogorske zemlje od dvije riječi: Divlja ljepota. Na njenoj maloj površini susreću se veličanstvena obala koja će Vas ostaviti bez daha, i planine i rijeke koje svojom ljepotom i veličinom bude u vama istraživača. O njihovoj očaravajućoj ljepoti pisali su mnogi putopisci, nalazili nadahnuće veliki umjetnici.

 

“…ja žalim u životu ovom

što nemam korijena dva,

što drugom domovinom mojom

ne zovem Crnu Goru ja…”  pisao je ruski pjesnik Vladimir Visocki.

 

Andriano Balbi, slavni italijanski geograf je 1840. godine zapisao: „Crnogorac se zadovoljava da jede hljeb sa bijelim lukom i pije vodu, kako bi svom gostu mogao da pruži meso, ribu, vino i rakiju“.

Njemački botaničar Vilhem Ebel stigao je 28. maja 1842.godine u Crnu Goru i između ostalog zapisao: “Da bi zadržali svoju slobodu bili su spremni da poginu u junackom boju, jer zivot bez slobode za njih nije imao gotovo nikakvu vrijednost.“

Engleski putopisac Vilkinson (Wilkinson) posjetio je Crnu Goru 1843. godine i zabiljezio:
„Kada sam putovao po unutrasnjosti zemlje, siromšni ljudi često bi istrčavali da mi ponude voće ili drugo što bi imali. Kada sam jednom prilikom ponudio novac, odgovorili su mi: „To je vama za dobrodošlicu. Mi smo kod kuće, vi ste stranac“.

Češki putopisac Singfrid Kaper opisao je gostoprimstvo njegovog domaćina u jednom crnogorskom selu: “…iznio je crno vino, kafe, jaja, sira i hljeba i uz to mi je sa svojom starinskom gostoljubivošću stavio na raspolaganje cijelu kuću i sve što je u njoj…”

Gzavije Marmije, francuski putopisac opisao je kako je dočekan kada je posjetio Cetinje: ”…u prijatnom raspoloženju pripremljena mi je vecera koja je bila obilna i ukusna. Prije ulaska u kuću, na stolu je bilo govedine izvanrednog ukusa i jela od kupusa koja su mi se činila vrhuncem kuvarske vještine. Pored jela koja su bila postavljena, dodali su još salatu od krompira i ovčiji sir. Poslije večere, pošto je bio hladan dan, poveli su me u kuhinju koja je imala kamin u kome su gorjela čitava debla…”

Britanski časopis “Sunday Times Travel Magazine” objavio je članak u čijem naslovu ističe Crnu Goru kao: “Ljepoticu Mediterana koja je svoje prirodne ljepote decenijama sakrivala od radoznalih očiju, te da je sada spremna da svoje bogatstvo podijeli sa drugima”.

 

Dobrodošli u Crnu Goru!